Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb przecież jest jednym z głównych symboli szczęścia i dobrobytu. Taka tradycja powstała przed wielu laty, ponieważ już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z czasem zaczęto opłatki zanosić do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, żeby w pewnym momencie zostać jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, lecz również chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same opłatki mają postać bardzo cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, żeby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i takie też pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płatki, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a później cięte i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+